Fler och fler utmaningar måste lösas tillsammans och även genomföras tillsammans med många olika organisationer; hållbarhet, innovation, och utveckling av näringsliv, för att nämna några.
Tre års aktionsforskning tillsammans med företag, kommuner och myndigheter har resulterat i nya metoder för att lösa komplexa problem och idéer - horisontellt.
Nya metoder för att organisera, utveckla, implementera och administrera horisontellt ledarskap.
Av: mikael scherdin - Splintermind
Allt oftare måste offentliga myndigheter lösa problem eller utveckla idéer som ägs av flera parter tillsammans. Det kan vara flera avdelningar i en större organisation eller flera myndigheter som måste arbeta mer integrerat än att bara samverka.
Samverkan har en tendens att inte utmynna i ett tydligt agerande utan att snarare hitta minsta gemensamma nämnare att vara överens om.
Vi har nu ett samhälle som är snabbare och utvecklar utmaningar som sträcker sig horisontellt över flera delar i en organisation (vertikaler, stuprör), som är komplexa. Komplexa utmaningar som hållbarhet, 2030-frågeställningar, säkerhet och sociala problem, är några exempel på horisontella frågor, där inte samverkan är tillräcklig för att lösa frågan.
Av: mikael scherdin - Splintermind
Att vara innovativ och till och med åstadkomma innovationer eller utveckling på regional nivå är en process som oftast involverar många aktörer.
Ofta handlar det om att utveckla och implementera nya idéer, strategier och arbetssätt för att främja ekonomisk tillväxt, konkurrenskraft och förbättrad livskvalitet. Denna typ av innovationsarbete omfattar tematiska områden såsom organisationsutveckling, social-, miljö-, 2030 och/eller idéer för regional utveckling.
Genom att fokusera på regional utveckling skiljer sig den här typen av utveckling- och innovationsarbete från traditionell innovation, och är ofta inriktad på ett mer övergripande plan eller mot specifika branscher eller tematiska områden.
Av: mikael scherdin - Splintermind
Hållbar träproduktion
Sammanhållen värdekedja.
Ett antal företag
Arbetet startades av företag som redan arbetade i ett kluster sedan en tid tillbaka och som kompletterade varandra. Idén är att skapa hållbar produktion genom att leverera till varandra i sammanhållna värdekedjor för att minska spill, öka förädlingsvärdet och att möjliggöra samarbete över tid. Praktiskt arbete. Inga fluffiga ord. Bara konkreta steg, för steg, för steg...
Av: mikael scherdin - Splintermind
Gemensam etableringsstartegi
SAMUTVECKLING
Företag, företagsorganisationer, kommunens olika avdelningar
Med en gemensam trasselprocess, togs ett gemensamt koncept fram som blev riktning och innehåll för det fortsatta arbetet. Ett koncept som också signalerade vad man inte hade för avsikt att göra. Genom processen skapades förståelse för varandras problem i det gemensamma komplexa problemet. Arbetet resulterade i nya arbetsrutiner vid etablering, en arbetsgrupp samt även nya prioriteringsområden för fortsatt arbete framåt.
Av: mikael scherdin - Splintermind
Kompetensbrist som man diskuterat alltför länge.
Made by "samhället x".
Företag, organisationer, skolor och regionorganisation.
Ett gemensamt koncept togs fram och en horisontell arbetsgrupp bildades efter det att en "trasselprocess" genomförts. Arbetet fortskrider med den "to do-list" som också skapades för att driva på arbetet på ett konkret och praktiskt sätt. Det skapades också ett horisontellt ledarskap och en gemensam förståelse som lade grunden till fortsatt arbete.
Av: mikael scherdin - Splintermind
Hur skapas recykling av byggvaror? Ett stort trassel!
ByggEkot
15 företag, kommuner och organisationer.
Ett koncept med delar som arbetspaket utvecklades som en skiss till framdrift mot recykling av byggvaror. Fortfarande är alltför många hinder intrasslat i varandra såsom, upphandling, standardisering, certifiering och ledarskap. Det som främst saknas för att få recykling inom byggindustri att hända på riktigt är just horisontellt ledarskap.
Av: mikael scherdin - Splintermind
Hur organisera framtida logistiklösning för en liten stad?
SAMVARA
Kommun med flera avdelningar, Region, Business region och Trafikverket.
Ett koncept togs fram, Samvara, för att hålla ihop det fortsatta arbetet framåt. Arbetet delades upp i konceptuella områden som Växla, Forsla, Koppla och Serva. En arbetsgrupp bildades för framdrift, men processen var inte helt enkel att driva framåt eftersom det "lokala trasslet" även var kopplad till nationella viljor och politiska viljor.
Av: mikael scherdin - Splintermind
Brist på skogsråvara hämmade småföretag.
Voxkedjan
Tre företag, kommun, organisationer, Länsstyrelse, skogsstyrelse och högskola.
Voxkedjan är i dag en ekonomisk förening, med ca. 15 medlemsföretag. Föreningen har organiserats med kompletterande företag som tillsammans både driver utveckling, samarbeten och skapar finansiering för gemensamt innovationsarbete. Föreningen utvecklar också värdekedjor som koppar hållbart skogsbruk till hållbara högkvalitativa träprodukter. Organisationen växer och drar till sig nya medlemmar i takt med att värdet för ett medlemskap ökar.
Av: mikael scherdin - Splintermind